So LED žarnice res prihodnost razsvetljave?

15.03.2014

V zadnjem času je bilo objavljenih veliko različnih primerjav med LED žarnicami, fluorescentnimi žarnicami in živosrebrnimi varčnimi žarnicami.
Zmedo in negodovanje sprožajo članki, ki imajo namen promoviranja določenih vrst žarnic in so napisani črno belo. Zadnji, ki je dvignil veliko prahu je bil objavljen na drugi najbolj obiskani slovenski spletni strani.

Ne moremo mimo dejstva, da tehnologija napreduje na vseh področjih in svetila niso izjema. Toda ljudje smo različni, nekateri smo dovzetni do sprememb, drugi se oklepajo preizkušenih starih tehnologij. Tu so prisotni tudi lobiji, ki zavirajo prodor novih produktov na trg. Poglejmo samo naftni lobi pri avtomobilski industriji, ali pa korporacije (Microsoft), ki omejujejo konkurenco.

Vrnimo se na svetila. Stara dobra žarnica z žarilno nitko,ki jo je leta 1874 patentiral Thomas Edison, je zelo dobro služila svojemu namenu več kot 120 let. Vendar ima vsaka tehnologija svoj rok trajanja. Leta 1976 je General Electric patentiral CFL varčno žarnico, ki so jo skozi leta izpopolnjevali, vendar nikoli ni popolnoma nadomestila klasičnih žarnic z žarilno nitko.

Led diode so se v praksi pojavile že leta 1962, vendar takratna tehnologija ni omogočala, da bi bile primerne za razsvetljavo. V zadnjih desetih letih pa je tehnologija skokovito napredovala in LED žarnice so in bodo postale zaradi velikih prednosti pred ostalimi svetili edina alternativa za osvetlitev domov, javnih površin in ne nazadnje v avtomobilih.

Zelo zanimiva je primerjava med različnimi vrstami žarnic, ki temelji raziskavi neodvisnega inštituta Lighting Research Center (LRC) iz New Yorka.

Led žarnice

Primerjava med LED žarnicami, žarnicami z žarilno nitko in varčnimi žarnicami (CFL) glede na porabo električne energije in svetlobno močjo v lumnih (lm).

LED žarnice

Ena od bistvenih prednosti LED svetil oziroma LED žarnic pa je nedvomno ta, da lahko izbiramo med različnimi barvami svetlobe. LED svetila omogočajo osvetlitev v praktično vseh odtenkih bele barve. Poglejte zanimiv članek na to temo.

LedStar

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Koledar

Marec 2014
P T S Č P S N
« Feb   Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zadnje objave