Led trakovi – kaj pa kvaliteta?

1.03.2014

Ko se odločimo za nakup led trakov, se po navadi odločamo med številom led diod na meter, barvi svetlobe, svetilnosti (lumni), moči, življenjski dobi… Tako, parametri so izbrani, sedaj pa gremo na splet primerjat cene in – izberemo seveda najcenejšega. Kako enostavno, a ne?

Predstavljajmo si, da kupujemo avtomobil nižjega srednjega razreda. Vsa vozila v konkurenci imajo za povprečnega uporabnika zadovoljive karakteristike, ampak ali večina izbere najcenejše vozilo. Verjetno ne.

Kaj pa led trakovi?LedStar

Kot pri vsakem nakupu, se je dobro tudi pri led trakovih držati pregovora, da nismo tako bogati, da bi poceni kupovali.

Danes je na tržišču veliko vrst led trakov, od zelo poceni variant, pa tudi do zelo dragih. Poglejmo, v čem se med seboj razlikujejo.

Svetilnost

Najpomembnejši pokazatelj kvalitete led traku je njegova svetilnost. Razlike v svetilnosti med njimi so lahko zelo velike, tudi do 40%. Razlog tiči v tem, da so šibkejše led diode cenejše in nekateri proizvajalci to izkoriščajo, da lahko z nizkocenovnimi led trakovi prodrejo na trg. Težava pa je v tem, da ti proizvajalci v tehničnih podatkih pogosto navajajo višje vrednosti svetilnosti, kot so dejanske in s tem zavedejo kupca.

Barva svetlobe

Glavna težava pri nizkocenovnih led trakovih je, da ne svetijo vse diode z isto barvo svetlobe. Do tega prihaja, ker uporabljajo diode, ki nimajo 100% iste barve svetlobe. Led traku, pri katerem imajo diode različne odtenke si verjetno ne želite.

Zaščita proti vlagi in prahu

Čeprav se na prvi pogled ne zdi tako pomembno, ima zaščita led traku pred prahom in vlago velik vpliv na njegovo življenjsko dobo. Led trakovi so zaščiteni proti vlagi ali z epoksidno smolo ali pa silikonskim gelom. Silikonski gel ima neprimerno boljšo termično prevodnost od epoksi smole, zato imajo tudi precej daljšo življenjsko dobo.

Zdaj pa ključno vprašanje, kako prepoznati kvaliteten led trak?

V prvi vrsti se moramo zavedati, da kvalitetni led trakovi ne morejo biti najcenejši. Obstajajo pa še nekatere očitne razlike med njimi.

V nadaljevanju poglejmo 4 bistvenih stvari na katere bodite pozorni, če želite kupiti kvaliteten led trak.

1. Spajkalni spoji

Kvalitetni led trakovi se izdelujejo z SMT tehnologijo, kar z drugimi besedami pomeni robotsko natančno spajkanje, ki je vidno z gladkimi spoji z malo nanosa.
Ceneni led trakovi imajo grobe spoje z veliko nanosa materiala. To vam pove, da so spajkani ročno.

2. Bakrena prevleka

Valjana bakrena prevleka na hrbtni strani led traku zagotavlja zanesljive kontakte med diodami. Videti je kot zaključena celota. Med upogibanjem led traku ni bojazni, da se poškoduje.
Bakrena folija na hrbtni strani ne kvalitetnih led trakovih se ob upogibanju ali segrevanju pogosto odlepi in je vzrok za prekinjeno delovanje led traku.

3. Čista površina

Površina led traku brez nečistoč in madežev kaže na to, da gre za kvaliteten led trak.
Led trak, ki ima na površini ostanke žlindre, kot posledice ročnega spajkanja pogosto povzroča kratke stike, ki so posledica nedelovanja led traku.

4. Embalaža

Led trakovi priznanih proizvajalcev so pakirani v antistatično embalažo prevlečeno z aluminijasto folijo v katerih so vrečke proti vlagi.
Da bi prihranili stroške embalaže nekateri proizvajalci pakirajo led trakove v že uporabljeno embalažo, kar opazite po ostankih starih nalepk.

LedStar

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Koledar

Marec 2014
P T S Č P S N
« Feb   Apr »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zadnje objave