Kako namestimo LED trak – 1. Del

7.02.2014

Namestitev led trakov je hitra in enostavna:
Sledite korakom spodaj in spoznali boste, da lahko v nekaj minutah dodate svojemu bivalnemu ali poslovnemu okolju čudovit svetlobni ambient, ki pa je poleg tega še zelo funkcionalen.

Korak 1 : Najprej morate spoznati vrste led trakov.

Število led diod: Led trakove v prvi vrsti delimo po številu led diod na meter. V večini primerov lahko izbiramo med 30, 60 in 120 led diodami na meter. Razlika med njimi je predvsem v načinu osvetlitve-manj kot je led diod na meter bolj točkasto osvetlitev imamo in obratno več kot jih je, bolj zvezna je osvetlitev.

Svetlobna moč (Lumni): Edino, kar je relevantno za vas, so Lumni na meter led traku. Če tega podatka prodajalec ne navede, lahko kupite mačka v žaklu. V osnovi naj bo kriterij za izbiro svetlobne moči izražene v Lumnih: led trakovi z 220 lm/m so primerni samo za dekorativno osvetlitev, tiste z svetilnostjo okoli 440 lm/m lahko kombiniramo z ostalimi svetili, medtem ko lahko led trakove nad 500 lm/m uporabimo za primarno razsvetljavo.

Moč v watt-ih (W): Prvi razlog, zakaj prehajamo na led svetila je nedvomno poraba energije. Vsak resen ponudnik led trakov bo navedel podatek o moči v Watt-ih na meter led traku. Na podlagi tega podatka lahko ocenimo porabo električne energije.

Napetost v voltih (V): Bodimo pozorni na kakšni napetosti deluje led trak, ki ga kupujemo. To je pomembno zaradi izbire ustreznega napajalnika. Na tržišču so 24V in 12V led trakovi, slednji so v veliki večini.

Cena: Trg na področju led trakov je precej zasičen z proizvajalci in distributerji, katerih kvaliteta produktov pa se lahko precej razlikuje. Led trakove lahko nabavimo po smešno nizkih cenah, vendar se ob teh vprašajmo zakaj so tako poceni. Kvalitetne led trakove uporablja NASA, SpaceX itd, zakaj jih ne bi tudi vi v svoji kuhinji ali dnevni sobi.

Korak 2 : Izbira barve led traku

Na tržišču so v osnovi:

Beli led trakovi: V barvi rumenkasto bele svetlobe klasičnih žarnic z žarilno nitko – toplo bela barva. V barvi dnevne svetlobe- naravno bela ali bela svetloba.

Enobarvni led trakovi: Rdeča, modra, zelena, oranžna, rumena…

Večbarvni (RGB) led trakovi: Imajo možnost spreminjanja barve, praktično celotna barvna lestvica(RGB). Barvo svetlobe spreminjamo preko daljinskega upravljalnika, ki je preko IR povezave povezan s krmilnikom.

Korak 3 : Zaščita led traku-vodoodpornost

Led trakovi lahko imajo več vrst zaščite pred vlago, vodo in prahom. Zaščito za led svetila standardno označujemo z mednarodnimi oznakami IP (international protection). Kaj pomenijo oznake?

• IP20- uporaba v notranjih prostorih, kjer ni verjetnosti stika z vodo in ni veliko prahu.
• IP65- uporaba, kjer je možnost stika z vodo in prahom
• IP67- uporaba tudi pod vodo

Korak 4: Izračun dolžine led traku in napajalnika

Ko ste izbrali dolžino led traku se morate vprašati, kakšen napajalnik potrebujete. Najprej razčistimo ali led trak deluje na 12V ali 24V in izberemo tistega ki ima ustrezen izhod.

Nato je na vrsti izhodna moč napajalnika. Izračun je zelo enostaven:
V tehničnih podatkih za led trak pogledamo kolikšna je moč led traku na meter in vrednost pomnožimo z dolžino v metrih.

Primer: Če smo izbrali led trak, ki ima moč 16 W/m in je dolžine 4 metre potem: 16 W/m x 4 m = 64 W. Priporočljivo je, da za deklarirano življenjsko dobo led traku izberemo napajalnik, ki je za nekaj odstotkov močnejši od samega izračuna. Za ta primer vzamemo 70 Watt-ni napajalnik.

Naslednjič: kako namestimo led trak pod kuhinjske elemente…

LedStar, spletna trgovina

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Koledar

Februar 2014
P T S Č P S N
« Jan   Mar »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  

Zadnje objave