Led žarnice – kaj je dobro vedeti pred nakupom

27.01.2014

Ko vaša žarnica z žarilno nitko pregori ( morda pa tudi prej), je pravi čas, da razmislite uporabi LED žarnic. Do zdaj ste verjetno vedeli, da imajo LED žarnice impresivno življenjsko dobo (30.000 ur ali okrog 15 let delovanja pri povprečni uporabi) in da so stroškovno zelo učinkovite. Verjetno tudi veste, da so dražje od klasičnih žarnic.

Ampak kljub začetni višji ceni, je vredno razmisliti o uporabi LED svetil. LED žarnice so zelo napredovale v zadnjih nekaj letih in končno ponujajo tudi toplo belo svetlobo, s kakršno so nas desetletja razvajale žarnice z žarilno nitko.

Vzporedno z led tehnologijo se je razvijalo tudi oblikovanje, tako da so na tržišču LED žarnice neštetih oblik in modelov. Toda preden se namenite v trgovino, je dobro vedeti nekaj pomembnih karakteristik LED svetil, na podlagi katerih boste izbrali LED žarnice, ki so prave za vas.

Najprej se naučimo žargona za LED svetila

Pozabite, kar veste o klasičnih žarnicah – za led žarnice so podatki o moči v Watt-ih bistveno drugačni, svetilnost pa ne narašča linearno z močjo. Pri nakupih klasičnih žarnic, ste bili doslej verjetno navajeni, da skozi nazivno moč žarnice veste, kako močno bo žarnica svetila. Svetilnost LED žarnic pa se določi malo drugače.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, nazivna moč v Watt-ih ni edini pokazatelj svetilnosti LED žarnice. Svetilnost je odvisna od kvalitete čipa in led diod, ter njihovega števila kar določa, koliko energije LED žarnica usmerja. Za klasične žarnice, je bila splošno sprejeta enostavna korelacija med Watt-i in svetilnostjo, ampak za LED žarnice moč ni edini in glavni pokazatelj, kakšna bo svetilnost.

Za primer; LED žarnica 8-10W je primerljiva s 60W klasično žarnico.

Toda ne trudite se z matematiko – ni enotnega načina za pretvarjanje watt-ov med obema vrstama žarnic. Namesto da se ukvarjate z Watt-i se raje posvetite fizikalni enoti za merjenje svetlobne moči- lumnom (lm). Lumen(lm) je edina realna enota, na podlagi katere je mogoče korektno primerjati med seboj LED žarnice ali led svetila, in je tudi edini relevanten kriterij pri nakupu led žarnic.

Spodaj je tabela, ki prikazuje razmerja med klasičnimi in led žarnicami, glede na moč in svetilnost.

Kot lahko vidite v tabeli zgoraj, potrebujejo klasične žarnice za isto število lumnov 7-8 krat več Watt-ov,
Kaj pa barva?

Ko ste kupovali klasične žarnice ste točno vedeli s kakšno barvo svetlobe bodo svetile, se pravi v rumenkasto belem odtenku ali toplo belo, kot se izražamo pri določanju barve led svetil. Ko pa kupujete led žarnice, boste imeli običajno na izbiro tri barvne odtenke in sicer: toplo bela, naravno bela in hladno bela.

Toplo bela je barva klasičnih žarnic z žarilno nitko z rumenkasto svetlobo, naravno bela je barva dnevne svetlobe, medtem ko je hladno bela poudarjeno bela svetloba. Tu govorimo seveda o beli svetlobi. Drugače pa led svetila omogočajo neomejeno število barv, izbiramo lahko po tako imenovani RGB lestvici, kjer so posebej zanimivi led trakovi.

Barvo bele svetlobe merimo v Kelvinih (K), in ima razpon tam nekje od 2700K do 6000K. Manjše kot je število bolj se približujemo svetlobi klasičnih žarnic in obratno, večje kot je število boj tehnično bela je svetloba.

Razmislite o varčevanju

Za led žarnice bi lahko rekli, da so kot hibridni avtomobili za katere velja: dražji nakup ampak cenejše delovanje.

Pri prehodu na led žarnice ne pričakujte, da boste v enem letu privarčevali za letni dopust, ampak razmišljajte bolj kot o naložbi. Sčasoma se vam bo nakup izplačal in uživali boste v vseh prednostih, ki jih led tehnologija omogoča.
http://led-star.moja-kosarica.si

  • Share/Bookmark

Zapisano pod: nekategorizirano. .Komentiraj

Obvezno

Obvezno, skrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljen HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Pusti trackback na to objavo  |  Naročite se na komentarje preko RSS vira


Koledar

Januar 2014
P T S Č P S N
« Dec   Feb »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Zadnje objave